Saç Kalıp Nedir
05.04.2017
Sac kalıp, üretim ve işleme sürecine göre metalin şekillenmesi işlemidir. Sac kalıp işleme yöntemleri malzemenin yeniden şekillenmesine göre farklılık göstermektedir. Sac kalıp işleme metotları; boşluk bırakma, germe, bükme, çizim ve presleme işlemleri ile gerçekleşmektedir.
Sac Kalıp İşleme Metotları
Sac kalıp işleme metotlarından bahsetmek gerekirse;
Sac Kalıp Boşluk Bırakma Yöntemi
Boşluk bırakma yöntemi ile düzenli şekillerden metal parçaların oluşması sağlanır.
Sac Kalıp Germe Yöntemi
Germe yönteminde, kenarlarından tutulan tabaka blok şekilde germek suretiyle şekil oluşturulur. Şeklin kalıcı olarak gerçekleşmesi için maddi sünme noktasının ilerisine gitmek gereklidir. Unutulmaması gereken en önemli konu ise herhangi bir ağırlık kaldırıldığı zaman geri esneme olmasıdır.
Sac Kalıp Bükme İşlemi
Bükme işleminde çoğu zaman bükme aleti kullanarak katlama makinesinde oluşturulma işlemidir. Bükme şekilleri arasında L, V ve U şekilleri tercih edilmektedir. Bükme yöntemi gerçekleşirken çok iyi hesap yapılması gerekir. Çünkü bu işlem uygulanırken malzemenin incelmemesi için doğru açıyı yakalamak ciddi manada önemlidir.
Sac Kalıp Çizim Yöntemi
Çizim yönteminde sac levha, araç ve destek elemanları arasında şekillenmesi gerçekleşir. İşlem yapılacak malzemenin kenarları sıkı bir şekilde tutturulur ve destek tarafına doğru ittirilerek şekil verme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Ayrıca normal bir işleme göre alt tarafından verilen destek sayesinde meydana gelebilecek olası bir çatlamaya da engel olunmaktadır.
Sac Kalıp Presleme İşlemi
Presleme işlemi, germe, eğme ve çizmenin birleşmesi olarak gerçekleşmektedir. İstenilen şeklin verilebilmesi için alttan ve üstten aynı anda itilmesi sonucunda metal tabakanın biçimlendirilmesi sağlanmaktadır.
Sac kalıp işleminde makinelerin maliyeti diğer yöntemlere göre fazla gibi görünse de aslında üretimin kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu doğrudan ilinti sayesinde gerçekleşen düzenli bakımlar ile maliyet daha da aşağılara çekilmektedir. Uygulanan bu işlemlere rağmen esas sorun geri genleşme sorunlarıdır. Geri genleşme problemine en kolay çözüm ise kalıplama ve hesaplama ile düzeltme işleminin gerçekleştirilmesidir.
Sac kalıp şekillendirme işleminde genellikle ısıl işlem aşaması eşlik etmektedir. Alüminyum alaşımları ile son aşamada gerçekleşen sıklaştırma işlemi öncesinde mutlaka gerekli bir uygulamadır. Çalışma metotları arasında en yüksek çalışma potansiyeli olan yöntemdir. Çünkü seri üretime yatkınlığı ve uygunluğu ile en yüksek çalışma metodu olarak bilinir. Toparlamak gerekirse, sanayi dalında kullanılan bu parçalar bazı kalıplar sayesinde hızlı ve seri üretimi gerçekleştirmektedirler.